ONDERZOEK & INNOVATIE

Innovatie is een van de kernwaarden van het St. Antonius Ziekenhuis. We staan bekend als een innovatief topklinisch ziekenhuis waarin we de nieuwste technieken toepassen en continu bezig zijn om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Samen met het St. Antonius Onderzoeksfonds doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Met name op het gebied van onze speerpunten hart- en vaatziekten, longen en kanker.

Alternatief voor bloedverdunners bij hartritmestoornis

Mensen die last hebben van boezemfibrilleren (een hartritmestoornis) hebben meer kans op stolsels die een beroerte kunnen veroorzaken. Zij gebruiken daarom vaak bloedverdunners. Niet iedereen verdraagt die medicatie. In dat geval kan het sluiten van het linker hartoor uitkomst bieden. Het St. Antonius start in 2021 een onderzoek naar dit alternatief. In dit filmpje vertelt cardioloog en onderzoeksleider prof dr. Boersma er meer over.

Orthopeden zetten robot in bij knie- en heupoperaties

In onze operatiekamers wordt steeds vaker gebruik gemaakt van robottechnologie. In 2021 gaan de orthopeden van het St. Antonius de robot ook gebruiken voor het plaatsen van knie- en heupprotheses. De robot helpt de orthopeden om de protheses nóg preciezer te plaatsen.

Verbeterde zorg rondom prostaatkanker

De zeven Santeon-ziekenhuizen, waaronder ook het St. Antonius, hebben de zorg rondom prostaatkanker verbeterd. Met elkaar is een nieuwe richtlijn opgesteld, die inhoudt dat bij een vermoeden van prostaatkanker er eerst een MRI-scan wordt gemaakt. De diagnose en het behandelplan zijn daardoor sneller vast te stellen én de patiënt heeft eerder duidelijkheid.

Onderzoeksfonds bestaat 10 jaar

In 2021 vieren we het 10-jarig bestaan van het Onderzoeksfonds. Het fonds telt intussen een kleine 7000 donateurs en ontvangt af en toe bedragen uit nalatenschappen. Het keert de laatste jaren telkens bijna een miljoen euro uit aan een vijftiental onderzoeken. Bekijk een impressie van het symposium dat georganiseerd werd ter ere van het 10-jarig bestaan.

Genetische test bepaalt meest geschikte bloedverdunner

Het St. Antonius biedt patiënten met een acuut hartinfarct als eerste ziekenhuis in Nederland een razendsnelle genetische test aan. Daarmee kan voor hen direct de meest geschikte bloedverdunner gekozen worden. Bij veel mensen kan dit voorkomen dat bloedingen optreden.

St. Antonius Hartcentrum repareert hartklep in kloppend hart

In het Hartcentrum van het St. Antonius is voor het eerst in Nederland een lekkende hartklep op het kloppende hart gerepareerd met de nieuwe zogeheten 'HARPOON' techniek. Bij deze 2 uur durende procedure worden patiënten niet op de hartlongmachine aangesloten. De ingreep wordt uitgevoerd via een kleine opening tussen de ribben door een opening links op de borstkas. Patiënten herstellen daardoor sneller van de ingreep.

Artsen sturen hightech hartpomp bij: 's nachts en in de supermarkt

’s Nachts in bed, bij de kassa in de supermarkt of op zaterdag langs de lijn, letterlijk overal kan cardioloog Jan-Peter van Kuijk voortaan het wel en wee van zijn meest kwetsbare patiënten volgen. Het betreft dan patiënten voorzien van een zogeheten Impella pomp, om precies te zijn. Het St. Antonius Ziekenhuis is in 2021 het eerste ziekenhuis in Nederland waar cardiologen en intensivisten overal en altijd via hun smartphone toegang hebben tot het systeem.

St. Antonius verbetert deliriumzorg

Het St. Antonius maakt gebruik van een nieuwe techniek om signalen van een delirium (verwardheid) bij patiënten snel te herkennen. De zogenoemde DeltaScan is een EEG-monitor die deltagolven in de hersenen van patiënten meet. Met behulp hiervan kan een delirium eerder worden vastgesteld en de behandeling aangepast worden.

Operatie bij ouderen niet altijd vanzelfsprekend

Ouderen zouden moeten nadenken over hun levenseinde, lang voordat zij in spoedeisende situaties belanden. Daarbij moeten zij ook stilstaan bij groot fysiek ongemak zoals botbreuken in de laatste fase van hun leven. Dat zeggen onderzoeker Henk Jan Schuijt en traumachirurg Detlef van der Velde. Schuijt promoveerde in 2021 op dit onderwerp.

Afzien van dialyse voor oudere nierpatiënten soms beter

Afzien van dialyse is voor veel oudere nierpatiënten een serieuze optie. Dat stelt dr. Wouter Verberne bij zijn promotie, onder meer op basis van onderzoek in ons ziekenhuis.

Nieuw systeem voorspelt en voorkomt drukte op Spoedeisende Hulp

Samen met de drie overige Utrechtse ziekenhuizen (UMC Utrecht, Diakonessenhuis en Meander Medisch Centrum) is het St. Antonius Ziekenhuis samen met de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) gestart met het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). De regio Utrecht is de eerste met dit systeem dat uiteindelijk landelijk acute patiënten beter moet verdelen over de ziekenhuizen. Zo moet worden voorkomen dat een SEH-afdeling overvol raakt.