COVID-19

Net als in 2020 staat ook 2021 voor een groot gedeelte in het teken van het coronavirus. Het virus heeft nog altijd een grote impact op ons persoonlijk leven en op dat van onze patiënten. Toch gloort er dankzij het coronavaccin ook langzaam licht aan het einde van de tunnel.

Het coronavaccin biedt hoop

Het nieuwe jaar begint goed: op 6 januari 2021 startten we met het vaccineren van ons personeel. Als eerste is het personeel aan de beurt dat direct te maken heeft met coronapatiënten. Angelique Diks, verpleegkundige op Covid-afdeling F2, kreeg als een van onze eerste medewerkers het coronavaccin. "Ik voel me vereerd dat ik vandaag al de prik heb mogen krijgen, omdat ik natuurlijk mezelf wil beschermen maar ook de patiënten en dierbaren in mijn eigen omgeving.” In de weken en maanden die volgen, vaccineren we de rest van ons personeel.

We vaccineren niet alleen medewerkers, maar voorzien ook medisch urgente patiënten van een coronavaccin. Het gaat om dialysepatiënten, longtransplantatiepatiënten en bepaalde hematologiepatiënten. In totaal vaccineren we ruim 2000 kwetsbare patiënten in het St. Antonius.

In het najaar zijn onze medewerkers weer aan de beurt voor het boostervaccin. We hopen dat het boostervaccin helpt te voorkomen dat medewerkers uitvallen vanwege corona. We hebben hen namelijk allemaal heel hard nodig met de drukte in het ziekenhuis.

Toename en afname van coronapatiënten

Waar de eerste maanden van 2021 de cohort-afdelingen nog bomvol coronapatiënten liggen, raken al snel steeds meer bedden leeg. In juni verlaten de laatste coronapatiënten zelfs ons ziekenhuis. Maar die lege coronabedden zijn maar van korte duur: al snel stroomt ons ziekenhuis opnieuw vol met coronapatiënten… In het najaar neemt de druk op ons ziekenhuis opnieuw toe. Niet alleen vanwege coronapatiënten, maar ook door een toename aan spoedzorg. Daarnaast gaat onze reguliere acute en urgente zorg nu wel door, waar dat tijdens de eerste coronagolf in 2020 niet het geval was. We vragen patiënten om begrip en roepen op om ons te helpen. Bestuursvoorzitter Luc Demoulin schrijft een open brief, waarmee hij onze medewerkers een hart onder de riem steekt en tegelijkertijd ook de samenleving wil laten weten wat er speelt. Ook het AD Utrecht komt langs voor een indrukwekkende reportage vanaf onze corona-afdeling.

Help ons helpen

De druk op alle zorginstellingen in de regio Utrecht is enorm. In het najaar maken we samen met alle zorginstellingen van Midden-Nederland een video, waarin we inwoners vragen om de overvraagde zorgsector te ontlasten. We benadrukken hoe belangrijk het is de coronamaatregelen na te leven.

Aan de slag in coronazorg in Suriname

Niet alleen in Nederland houdt het coronavirus ons in de greep; over de hele wereld zorgt het voor ontwrichting van de zorg en rest van de samenleving. Zo ook in Suriname, waar zelfs sprake is van code zwart en artsen moeten kiezen welke patiënt ze opnemen en welke niet. Medewerkers van het St. Antonius besluiten er te gaan helpen, op het moment dat het in ons ziekenhuis (even) wat rustiger is met coronapatiënten. “Alleen wanneer we corona over de hele wereld aanpakken, krijgen we het virus onder controle”, aldus Arend Jan Meinders, internist-intensivist en een van de medewerkers die aan de slag gaat in Suriname.

Coronamaatregelen en QR-code

Om drukte in het ziekenhuis te voorkomen, gelden er ook in 2021 speciale maatregelen. Zo proberen we de kans op verdere besmetting met het coronavirus te verkleinen. Een daarvan is dat bezoekers voor patiënten op de verpleegafdeling en de reguliere IC/MC een speciale QR-code nodig hebben om toegang te krijgen tot de verpleegafdeling of de IC/MC. Op deze manier zorgen we ervoor dat er niet teveel bezoekers (tegelijk) op de afdelingen komen. Daarnaast gelden in 2021 diverse andere coronamaatregelen, zoals een aangescherpte bezoekersregeling en dragen al onze patiënten, bezoekers en medewerkers een mond-neusmasker.

Succesvolle samenwerking met Santeon in coronatijd

Tijdens de hectiek van voorjaar 2020 startten de Santeon ziekenhuizen een Covid-19-verbeterteam op bestaande uit ongeveer vijftig artsen en verpleegkundigen uit alle zeven Santeon-ziekenhuizen. Het doel van het team is: de zorg voor patiënten verbeteren door te zoeken naar variatie in uitkomsten, data en beleid vergelijken én van elkaar leren om zo te komen tot de beste zorg voor Covid-19-patiënten. In 2021 bleek dat dat heel wat heeft opgeleverd. Zo is na onderlinge vergelijking het beademingsprotocol verbeterd en gaf de uitwisseling van verpleegkundige ervaringen richting aan de ontwikkeling van zorgprotocollen.