COVID-19

2020 wordt gedomineerd door het coronavirus. Het virus heeft een grote impact, op ons persoonlijk leven én op de zorg voor onze patiënten.

Grote impact op patiëntenzorg en medewerkers

SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken. In januari 2020 lijkt het nog een onschuldig virus te zijn. Als ziekenhuis treffen we dan al wel voorbereidingen en nemen we extra maatregelen, maar erg ongerust maken we ons nog niet. De verspreiding van het virus gaat echter snel en dat merken we ook in ons ziekenhuis: vanaf halverwege maart 2020 nemen we steeds meer patiënten op die besmet zijn met het coronavirus of een verdenking hebben erop.

De toestroom van coronapatiënten in 2020 komt in golven. Een speciaal ingestelde organisatiestructuur in het ziekenhuis zorgt ervoor dat we hierop kunnen inspelen en de corona- en reguliere zorg flexibel kunnen op- en afschalen. Bestuur, management, artsen, verpleegkundigen en veel andere medewerkers werken samen hierin.

Om zorg te kunnen blijven leveren, moeten we verregaande maatregelen nemen. De Spoedeisende Hulp en Intensive Care (IC) maken ruimte voor coronapatiënten en er komen ‘cohortafdelingen’, afdelingen speciaal voor patiënten met corona of een verdenking daarop. Ook worden verpleegkundigen en artsen van andere afdelingen opgeroepen zich in te zetten op de corona-afdelingen, Spoedeisende Hulp en Intensive Care (IC).

Tent: spoedopvang coronapatiënten

Naast de Spoedeisende Hulp Nieuwegein staat een tijdlang een speciaal ingerichte tent voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Naast de tent staat een grote bus met een CT-scan, waarmee patiënten getest worden op het coronavirus.

Op de verpleegafdelingen en de IC

Op onze locatie Nieuwegein richten we een deel van de verpleegafdelingen en de IC in voor de zorg voor coronapatiënten. Dit filmpje geeft een indrukwekkend kijkje achter de schermen op de IC. Om te laten zien hoe het er aan toe gaat op de speciale Covid 19-unit start een aantal van onze longverpleegkundigen het Instagram-account Breathtaking Nurses. “We willen mensen inzicht geven in hoe we werken, maar vooral ook de impact van ons werk laten zien. Niet alleen het effect op onszelf, maar ook op anderen”, aldus een van de verpleegkundigen.

Ondersteuning van medewerkers

Voor artsen en medewerkers breekt een intense periode aan. Iedereen krijgt te maken met nieuwe uitdagingen: een andere werkwijze, extra diensten draaien, thuiswerken, digitaal vergaderen. En hoewel dit niet altijd even makkelijk is, lukt het – door ieders grote betrokkenheid en inzet - zorg aan onze patiënten te blijven geven. Om medewerkers hierin te ondersteunen is een psychosociaal team beschikbaar. Daarnaast worden verschillende ondersteunende tools ontwikkeld. Zo wordt het digitale internetplatform Antonius Fit ontwikkeld en worden er verschillende webinars en andere online workshops georganiseerd voor medewerkers.

Buddy’s ondersteunen de zorg

Door de intensieve Covid-zorg neemt niet alleen de werkdruk toe, medewerkers op de IC en de speciale corona-verpleegafdelingen moeten ook steeds extra beschermende kleding aan- en weer uittrekken. Dit betekent een extra handeling, meerdere malen per dag, die wél altijd veilig en zorgvuldig moet gebeuren.

Eerst springen collega’s en OK-assistenten bij om hierbij te helpen, maar voor deze taak is geen medische opleiding nodig. Zo ontstaat bij een enkele medewerkers het idee om hiervoor buddy’s in te zetten: mensen die niet per se een medische achtergrond hebben. Er zijn voldoende mensen die tijdelijk minder of zelfs geen werk hebben, bijvoorbeeld uit de horeca of de cultuursector. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: een oplossing voor mensen die (tijdelijk) zonder werk zitten en voor ons ziekenhuis extra handen voor ondersteunend werk. Zo kunnen onze zorgverleners zich maximaal richten op de zorgtaken.

Lieve gebaren voor onze medewerkers

De zorg voor coronapatiënten is intensief en zwaar. Artsen, verpleegkundigen en collega’s in de ondersteunende diensten zetten zich allemaal keihard in. Vanuit de samenleving worden we overstelpt met lieve gebaren van leveranciers, verenigingen, stichtingen en inwoners uit onze regio. Allemaal willen ze ons een hart onder de riem steken en vertellen ze hoe trots ze op ons zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Om verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk te voorkomen, nemen we in 2020 diverse voorzorgsmaatregelen. Zo geldt er een gewijzigde bezoekers- en begeleidersregeling en vindt bij de hoofdingangen van onze ziekenhuislocaties toegangscontrole plaats; bezoekers en medewerkers worden bij binnenkomst gecontroleerd op verkoudheidsklachten en koorts en gewezen op de geldende hygiënerichtlijnen. Ook de inrichting van het ziekenhuis wordt aangepast: op verschillende plekken in het ziekenhuis zijn pompjes met handalcohol aanwezig, waarmee de handen kunnen worden gedesinfecteerd, op de grond is de looproute aangegeven en zijn stickers geplakt die helpen om de 1,5 meter te bewaren. In het najaar van 2020 draagt iedereen in het ziekenhuis een mond-neusmasker.

Santeon ziekenhuizen bundelen krachten voor betere zorg aan coronapatiënten

In 2020 wordt 1 op de 6 bewezen coronapatiënten in Nederland behandeld in een Santeon ziekenhuis, waar ook het St. Antonius Ziekenhuis onder valt. Coronazorg is nieuw en intensief; rondom het ziekteverloop zijn veel zaken onbekend. De Santeon ziekenhuizen werken in 2020 intensief samen aan een zorgaanpak die het beste werkt.

St. Antonius start nieuwe opleiding Acute Zorg

Als de coronacrisis een ding duidelijk maakt, is het wel dat voldoende zorgpersoneel cruciaal is. Vooral in de acute zorg, waar de Spoedeisende Hulp en Intensive Care onder vallen, dreigt een tekort aan zorgmedewerkers. En dat terwijl juist op die afdelingen in deze tijd een beroep wordt gedaan. Het St. Antonius Ziekenhuis start in 2020 daarom met de nieuwe opleiding ‘Basis Acute Zorg’ (BAZ) om versneld verpleegkundigen voor de acute zorg te werven en op te leiden.