Profiel

In 1910 startten vijf ambitieuze artsen en de Zusters van Liefde het St. Antonius Ziekenhuis. Een unieke combinatie van mensgerichtheid en innovatiedrang heeft door de jaren heen geleid tot een ambitieus topklinisch opleidingsziekenhuis met inmiddels zes vestigingen in Midden-Nederland.

Hart-, vaat- en longziekten en kanker

We bieden algemene zorg en zijn daarnaast gespecialiseerd in hart- en vaatziekten, longaandoeningen en de behandeling van kanker. Hiervoor verwijzen regionale en landelijke ziekenhuizen patiënten naar ons ziekenhuis. Het St. Antonius Kankercentrum behandelt jaarlijks meer dan 3.000 nieuwe patiënten en is daarmee de grootste behandelaar van kanker in de regio Midden-Nederland. 2019 heeft voor het Kankercentrum vooral in het teken gestaan van het verstevigen van diverse regionale samenwerkingen, zoals het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) en het regionaal netwerk OncoMid. Daarnaast is ingezet op het versterken van kwaliteitssturing en patiëntgerichtheid binnen het Kankercentrum met value-based health care (VBHC) door middel van introductie van een aantal zorgketens rondom een specifieke patiëntengroep. Het St. Antonius Hartcentrum behoort tot de grootste hartcentra van Nederland en past innovaties veelal als (een van de) eerste in het land toe. Ook in 2019 heeft het Hartcentrum sterk ingezet op het opleiden van nieuwe medewerkers en het verder vergroten van de doelmatigheid van hoe de zorg geleverd wordt, met als doel om in een krappe arbeidsmarkt aan de (stijgende) zorgvraag te kunnen voldoen. Inhoudelijk heeft de focus met name gelegen op het door ontwikkelen en breder toegankelijk maken van de minimaal-invasieve behandelingen van structureel hartlijden en hartritmestoornissen.

Het St. Antonius Longcentrum is nationaal en internationaal erkend als expertisecentrum voor interstitiële longziekten (ILD), zoals sarcoïdose en longfibrose en ultrazeldzame aandoeningen zoals lymfangioleiomyomatose (LAM) en pulmonale alveolaire proteinose (PAP). Het centrum kent een lange historie in zorg, onderzoek en onderwijs voor deze aandoeningen en fungeert als landelijk tertiair verwijscentrum voor diagnose en behandeling van ILD en pulmonale vaatpathologie (PV). Het Longcentrum voert zowel zelf geïnitieerd (fundamenteel en translationeel) als gesponsord onderzoek uit en participeert/leidt nationale en internationale netwerken voor zorg, onderzoek en onderwijs voor deze ziekten.

Onderzoek en onderwijs

De St. Antonius Academie stelt zorgprofessionals in staat om alle professionele competenties, die noodzakelijk zijn voor het verlenen van topzorg, te verwerven en zich persoonlijk te blijven ontwikkelen. Het aanbod van onderwijsprogramma’s wordt ontwikkeld voor (aankomende) artsen, verpleegkundigen en andere professionals van het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast zijn ook professionals uit andere organisaties welkom bij de Academie. Naast onderwijs biedt de Academie ondersteuning aan medisch specialisten, verpleegkundigen en andere disciplines bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Van algemeen advies, hulp bij search tot aan statistische vraagstukken. Studenten komen bij ons in een innovatieve en aantrekkelijke leer- en werkomgeving terecht. Aandacht voor het leerklimaat en het leren (en innoveren) in de praktijk staan voorop. Het Zorg Innovatie Centrum (ZIC), dat inmiddels op drie afdelingen is geïntroduceerd, is daar een goed voorbeeld van. Zorg, onderwijs, innovatie en onderzoek komen hierin samen met als primaire doel het verbeteren van de patiëntenzorg. Steeds meer studenten krijgen de mogelijkheid om te worden opgeleid in ons ziekenhuis. Daarbij blijven we oog houden voor het leerproces van de individuele student. Dit doen we door boven formatie op te leiden. Studenten krijgen hierdoor de tijd, ruimte en begeleiding die nodig zijn om zich te ontwikkelen tot een volwaardige zorgprofessional.

Kwaliteit van leven

Onze zorg kenmerkt zich door een intensieve en open samenwerking met patiënten. Een samenwerking waarin zelf de regie houden over de kwaliteit van leven centraal staat. Samen delen we ervaringen, ideeën, gegevens en resultaten. Zo maken we de zorg steeds een stukje beter. Wij willen zorgen voor de kwaliteit van leven van de mensen in onze directe omgeving, maar streven er ook naar bij te dragen aan steeds betere zorg in Nederland. En uiteindelijk aan een gezondere wereld.

Onze missie

Samen zorgen voor kwaliteit van leven

Onze kernwaarden

Samen • Betrokken • Continu verbeterenInnovatief

Organisatie van het ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met een breed pakket aan medisch-specialistische zorg. Onze ambitie is het verlenen van de beste medische en verpleegkundige zorg en service. Samen met onderzoek en opleiding zijn dit onze belangrijkste activiteiten. We werken in het St. Antonius vanuit de missie ‘Samen zorgen voor kwaliteit van leven’ en de kernwaarden samen, betrokken, innovatief en continu verbeteren. In het ziekenhuis werken ruim 5.900 medewerkers, 367 medisch specialisten, zo’n 400 arts-assistenten, meer dan 1.800 verpleegkundigen en bijna 600 vrijwilligers. Vrijwel alle specialismen zijn in ons ziekenhuis vertegenwoordigd. Het St. Antonius Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis dat lid is van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ). Het St. Antonius Ziekenhuis maakt daarnaast onderdeel uit van Santeon. Binnen Santeon werken zeven topklinische ziekenhuizen samen met als doel de medische zorg continu te verbeteren. Het St. Antonius Ziekenhuis is met name werkzaam in de regio’s Utrecht, Nieuwegein en Woerden. Binnen dit werkgebied liepen in 2019 meerdere samenwerkingsinitiatieven.