BESTUUR

Het St. Antonius Ziekenhuis wordt bestuurd door de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht, de Medische Staf en de Ondernemingsraad zijn nauw betrokken bij het beleid en de besturing van het ziekenhuis. Ook de Verpleegkundige Adviesraad en de Cliëntenraad worden vaak om advies gevraagd en betrokken bij belangrijke beslissingen.

Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor en belast met het besturen van het ziekenhuis. De Raad van Bestuur legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. De Raad van Bestuur bestaat uit bestuursleden met elk een eigen aandachtsgebied, dat op hoofdlijnen te verdelen is in:

  • Strategie en externe contacten
  • Patiëntenzorg (direct of indirect), Human Resources en Kwaliteit en veiligheid
  • Financiën en ICT

De Raad van Bestuur wordt in 2019 gevormd door Douwe H. Biesma (voorzitter), Luc H.H.M. Demoulin en Dirk de Kruif.

Raad van Toezicht

2019 kenmerkt zich als een redelijk stabiel jaar, ook voor de Raad van Toezicht. Eind 2019 heeft de voorzitter van de Raad van Toezicht, Boele Staal, afscheid genomen vanwege het aflopen van de zittingstermijn. Het voorzitterschap is op 1 januari 2020 overgedragen. In december is Steven ten Have als nieuw lid toegetreden. De Raad van Toezicht vertegenwoordigt hiermee een stabiel en breed profiel, waarmee de Raad meent zijn taak goed te kunnen uitvoeren.

Medische staf

De Medische Staf van het St. Antonius Ziekenhuis is georganiseerd in de Vereniging Medische Staf (VMS), het Coöperatief Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) en de Vereniging Medisch Specialisten in Dienstverband (VMSD).

Coöperatief Medisch Specialistisch Bedrijf

Het St. Antonius Ziekenhuis maakt afspraken met het Coöperatief Medisch Specialistisch Bedrijf over de medische diensten die het, met haar circa 250 medisch specialisten, levert aan het ziekenhuis. Deze afspraken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Kern van de overeenkomst is dat de Coöperatie medische zorg- en dienstverlening levert aan het ziekenhuis, zodat het kan voldoen aan de wettelijke verplichting om verantwoorde zorg te verlenen en de contractuele verplichtingen jegens zorgverzekeraars en patiënten kan nakomen met in achtneming van de eigen professionele verantwoordelijkheid van de specialist. De samenwerkingsovereenkomst is in 2019 opnieuw afgesloten voor 2019 en 2020.

Vereniging Medische Staf

De Vereniging Medische Staf (VMS) fungeert als forum voor alle medisch specialisten die in het St. Antonius Ziekenhuis werken. Binnen de VMS wordt een bestuur Medische Staf aangewezen die de medische staf vertegenwoordigt in aangelegenheden als kwaliteit, veiligheid, de strategie van het ziekenhuis en de bedrijfsvoering. De VMS adviseert de Raad van Bestuur onder andere over het strategisch beleid van het ziekenhuis, de ontwikkeling van nieuwe specialismen en werkgebieden, de toelating en aanstelling van nieuwe specialisten in het ziekenhuis, belangrijke bouwkundige voorzieningen of aanschaf van apparatuur in het ziekenhuis en overeenkomsten met andere ziekenhuizen, instellingen of samenwerkingsverbanden.

Vereniging Medisch Specialisten in Dienstverband

In 2017 is de Vereniging Medisch Specialisten in Dienstverband St. Antonius Ziekenhuis (VMSD) opgericht. Dit is het vertegenwoordigend orgaan van leden van de medische staf die in dienstverband zijn. De VMSD behartigt de belangen van haar leden bij onder andere de Raad van Bestuur en het Stafbestuur.

Advies & Medezeggenschap


Ondernemingsraad

2019 is een jaar waarin er rust is om opnieuw de stip op de horizon te zetten en het kompas te herijken. De OR houdt verkiezingen, waarbij we veel nieuwe leden begroeten. De structuur van de OR brengen we in lijn met die van de organisatie, volgens de vier kwadranten: kwaliteit; patiënt (markt en logistiek); doelmatigheid (financiën en ICT) en natuurlijk de medewerker.

Cliëntenraad

De Cliëntenraad behartigt binnen het ziekenhuis de gemeenschappelijke belangen van patiënten. In de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) is dit wettelijk vastgelegd. De wet geeft cliëntenraden een formele stem (d.m.v. advies- en instemmingsrecht) in de organisatie.

Verpleegkundige Adviesraad

Annette van Duijn, voorzitter VAR: “In 2019 heeft de totstandkoming van het Meerjarenbeleidsplan van het St. Antonius Ziekenhuis een belangrijke rol gespeeld. De VAR heeft hier een actieve bijdrage aangeleverd. Met elf verpleegkundigen waren we aanwezig tijdens de strategiedagen. De input die vanuit het verpleegkundig beroep is geleverd, is dan ook terug te zien in het Meerjarenbeleidsplan. Na afloop van de strategiedagen werd met waardering gesproken over de input van de verpleegkundigen. Enkele VAR-leden hebben samen met de Raad van Bestuur afdelingsbezoeken afgelegd om het gesprek aan te gaan over het Meerjarenbeleidsplan. Hierdoor hebben we gezien en gehoord wat er speelt op de werkvloer en hebben we onze zichtbaarheid vergroot.”