ONDERZOEK & INNOVATIE

Innovatie is een van de kernwaarden van het St. Antonius Ziekenhuis. We staan bekend als een innovatief topklinisch ziekenhuis waarin we de nieuwste technieken toepassen en continu bezig zijn om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Samen met het St. Antonius Onderzoeksfonds doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Met name op het gebied van onze speerpunten hart- en vaatziekten, longen en kanker.

Voor kwetsbare oudere met gebroken heup is operatie niet altijd beste optie

Zeer kwetsbare ouderen met een gebroken heup kunnen meer baat hebben bij een palliatief behandeltraject dan een operatie. Dat is de conclusie van een kwalitatief onderzoek van arts-onderzoeker Thomas Nijdam.

Lees meer

App halveert sterfte na operatie alvleesklier

Patiënten met alvleesklierkanker hebben na de operatie aan de alvleesklier aanzienlijk minder kans op ernstige problemen of overlijden wanneer zorgverleners een app gebruiken om de patiënt mee te monitoren. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van 16 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het St. Antonius.

Ruim 7 miljoen voor veelbelovende hartzorg

Het St. Antonius ontvangt in 2022 een subsidie van € 7,1 miljoen uit de regeling Veelbelovende Zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van een lekkende tricuspidalisklep. In het St. Antonius is het sinds 2020 mogelijk om deze hartklep te repareren via een katheter door een kleine toegang in de liesader. Deze subsidie stelt het ziekenhuis in staat om te onderzoeken of deze nieuwe behandeling resulteert in een langere levensduur, minder hartfalen en een betere kwaliteit van leven voor deze patiënten.

Onderzoek St. Antonius: pepermunt als medicijn?

Helpt pepermunt kinderen met niet-medisch verklaarbare buikpijn? Dat onderzoeken onderzoekers vanuit het St. Antonius. Aan de studie doen ongeveer 240 kinderen mee.

Lees meer

Nieuwe methode om schildwachtklier bij borstkankerpatiënten te vinden

Het St. Antonius is het eerste ziekenhuis in Nederland dat bij borstkankerpatiënten niet langer een radioactief, maar een fluorescerend contrastmiddel toepast om de schildwachtklier te vinden. Voor de patiënt is de nieuwe werkwijze minder belastend.

Lees meer

Hartstilstand stoppen met electrode onder het borstbeen

Een slimmere plaatsing van inwendige defibrillatoren vermindert de kans op complicaties en maakt permanente hartstimulatie mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek naar een nieuwe procedure waarbij de verbinding tussen defibrillator en het hart onder de huid wordt aangelegd en niet via de bloedbaan.

Lees meer