Santeon jaaroverzicht 2022
Samen met zes andere topklinische ziekenhuizen zijn we onderdeel van Santeon. We werken op een unieke open manier samen om de zorg aantoonbaar te verbeteren. Dat doen we door van elkaar te leren, continu te vernieuwen en te verbeteren.
Bij Santeon vinden we dat iedereen de beste zorg verdient. Onze professionals in de zeven Santeon ziekenhuizen werken binnen verschillende programma’s en projecten met elkaar aan optimale zorgkwaliteit. Dit doen we samen met onze patiënten als partner én inspiratiebron. Maar ook met andere instanties die bijdragen aan betere zorg.
In dit jaarmagazine zetten we graag de hoogtepunten van het jaar 2022 op een rij.
Santeon in cijfers
Als we de cijfers van de zeven Santeon ziekenhuizen samen bij elkaar op tellen krijgen we dit overzicht:
Pieter de Bey is sinds 2017 directeur van Santeon. Pieter werkt veel samen met de 7 bestuurders van de zeven Santeon ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Hij is verantwoordelijk om de doelstellingen te realiseren die gemaakt zijn in Santeon verband.
Wat heeft Santeon het afgelopen jaar gedaan?
Santeon heeft afgelopen jaar grote stappen gemaakt. Eén daarvan is de nieuwe leergang voor verpleegkundig leiders ‘bestuurlijk samenspel’. We hebben in 2022 ingezet op de rol van Santeon als versneller van vernieuwing. We worden als lerende organisatie steeds beter in het begeleiden van de verandering die o.a. vanuit het Integraal Zorgakkoord nodig is. Op het congres voor medisch specialisten kwam dit uitgebreid aan bod. Vanuit het Samen Beter programma zijn mooie resultaten geboekt. Bijvoorbeeld de vervlechting met Samen Beslissen vanuit het Experiment Uitkomstindicatoren (subsidietraject VWS/ZonMW vanuit landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg). Tussendoor wonnen we ook nog de CIO award voor het innovatieve HIPS dataplatform en zijn we gestart met het toepassen van slimme software op de Intensive Care. Tenslotte hebben we een enorme stap gemaakt met de opstart van het Zorg bij jou programma waarin we invulling geven aan de transitie naar digitale waardegedreven zorg.
Wat is de stip op de horizon?
De Santeon visie op waardegedreven zorg ontwikkelt elk jaar door. We versterken onze aanpak op datagedragen leren en verbeteren (op basis van uitkomsten- en kostendata) door steeds explicieter ook de besluitvorming samen met de patiënt hieraan toe te voegen. Het gaat om het standaardiseren én personaliseren van zorg. Door daar nu ook digitale dienstverlening aan patiënten aan toe te voegen (via Zorg bij jou) ontstaan innovatieve hybride zorgpaden die de beste zorg bij de patiënt in de thuissetting zullen brengen. Voorwaarde is dat dit bijdraagt aan het werkplezier en daarmee behoud van onze zorgprofessionals. Dit doel is wellicht nóg belangrijker dan puur het patiëntperspectief. Hiermee versterken we alle facetten van de quadruple aim methodiek*.
“De patiënt mag van Santeon verwachten dat we hard werken aan het continu verbeteren van uitkomsten, het toegankelijk houden van het zorgsysteem en het efficiënt werken aan de kosten.”
Wat betekent dat voor de zorgprofessionals en het uitoefenen van hun vak?
De Santeon programma’s moeten ondersteunend zijn aan de zorgprofessionals. Het geeft ze extra inzicht in het werk, draagt bij aan werkplezier en geeft handvaten om hun vak beter uit te kunnen oefenen. Ik hoop dat we die impact steeds breder en voelbaarder kunnen maken in onze ziekenhuizen. Daarnaast hoor ik gelukkig regelmatig dat het samenwerken in Santeon verband voor veel professionals als zeer waardevol wordt gezien. Oplossingsgericht leren van elkaar levert veel op in de zorg.
En wat levert dit de patiënt op?
De patiënt mag van de Santeon ziekenhuizen verwachten dat we hard werken aan het continu verbeteren van uitkomsten, het toegankelijk houden van het zorgsysteem en het efficiënt werken aan de kosten (belangrijk voor betaalbaar houden van de zorgpremie). Bij steeds meer sleutelmomenten in een zorgpad betrekken we de patiënt actief. Dit doen we door innovatieve middelen aan te bieden waardoor we tot een beter passende behandeling komen die aansluit bij de wensen van de patiënt. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren steeds beter geworden in het actief betrekken van patiënten en patiëntenverenigingen bij de doorontwikkeling van onze programma’s.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots dat we een getalenteerd team hebben gevormd dat doelgericht samenwerkt aan vernieuwende waardegedreven zorg met het hart op de juiste plaats. Het grootste deel van dat team werkt overigens elke dag binnen de muren van het ziekenhuis, een minderheid op het programmabureau van Santeon zelf. We vormen daarmee een unieke organisatie in Nederland die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de toekomst van de zorg en de gewenste transformaties echt voor elkaar kan krijgen.
* een werk- en handelingswijze om de gezondheidszorg te optimaliseren aan de hand van 4 doelstellingen: 1. het verbeteren van de ervaring die patiënten/cliënten hebben over de zorg 2. het verbeteren van de gezondheid van de algemene populatie 3. het verlagen van de zorgkosten per hoofd van de bevolking 4. het verbeteren van de ervaring en beleving van het personeel dat de zorgtaken uitvoert – het zorgpersoneel