DUURZAAMHEID
Net als andere zorginstellingen en bedrijven wil ook het St. Antonius Ziekenhuis een bijdrage leveren aan een gezond leven en een gezonde maatschappij. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk thema binnen ons ziekenhuis.

In 2022 zijn we gestart met het programma Duurzaam Antonius. Vanuit dit programma coördineren en monitoren we bestaande en nieuwe duurzaamheidsinitiatieven en ondersteunen we de opstart van nieuwe projecten.
Met Duurzaam Antonius werken we aan de volgende thema’s:
- CO₂-uitstoot verminderen - Efficiënter gebruik medicatie en schoner afvalwater - Circulair werken: duurzame inkoop en gebruik, juiste verwerking afval - Gezonde leef- en werkomgeving
Voor al deze thema’s zijn duurzaamheidsdoelen opgesteld. Binnen deze thema’s werken we samen met andere (Santeon) ziekenhuizen aan verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Zilveren certificaat voor duurzaamheid
Het St. Antonius Ziekenhuis ontvangt in het najaar van 2022 het certificaat voor duurzaamheid. Het zilveren certificaat is een initiatief van de Milieuthermometer Zorg en de Stichting Milieu Keur (SMK) om de zorg te verduurzamen.

Door het inkopen van 100% windenergie - circa 25.850.000 kWh - voorkomen wij een uitstoot van 13.519.550 kg CO2.

Met het zelf opwekken van elektra door zonnepanelen is 674.133 kg CO2-uitstoot voorkomen.

Het vervangen van traditionele verlichting door ledlampen in 2022 is een extra besparing van 100.747 kWh per jaar.

Het toepassen van isolatie om CV leidingwerk en CV appendages bespaart 18.000 m3 gas en voorkomt een uitstoot van 37.530 kg CO2.
Proef met heruitgeven medicijnen bespaart al 600.000 euro
Er is al 600.000 euro bespaard met een proef waarbij medicijnen opnieuw worden uitgegeven. Het St. Antonius is een van de ziekenhuizen die meedoet aan deze studie, door medicatie die thuis overblijft na een kwaliteitscontrole opnieuw te verstrekken.


Nieuwe duurzamere reinigingsruimte voor endoscopen
In de zomer van 2022 is de gerenoveerde centrale reinigingsruimte voor endoscopen feestelijk geopend. Bij de nieuwe reinigingsruimte was duurzaamheid een belangrijk aandachtspunt. Zo verbruiken de nieuwe wasmachines tijdens het reinigen op jaarbasis 1.000 kilo minder detergent (-40%) en 650 kilo minder perazijn (-24%). Ook gebruiken ze 500.000 liter minder water (-77%).
Groene zorgprofessionals (green teams)
Binnen ons ziekenhuis zijn veel enthousiaste zorgprofessionals bezig met duurzaamheid en het verduurzamen van de zorg. Eind 2022 waren er maar liefst tien afdelingen met een eigen Green Team. Een Green Team zet duurzame projecten op voor de eigen afdeling, al dan niet met ondersteuning vanuit het programma Duurzaam Antonius.
Om alle zorgprofessionals die zich bezighouden met duurzaamheid samen te brengen zijn we in 2022 gestart met het Netwerk Groene zorgprofessionals. Tijdens bijeenkomsten behandelen we de verschillende thema’s en wisselen we kennis en ervaringen uit.