Santeon, samen voor vernieuwing
Santeon is een uniek landelijk samenwerkingsverband waarin zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing. Wat onze samenwerking uniek maakt, is dat onze professionals bij elkaar in de keuken kijken. Met Value-Based Health Care als leidend principe worden de beste resultaten overgenomen en als standaard geïmplementeerd om de waarde van zorg voor onze patiënten te vergroten.
Voor en met patiënten
Bij alles wat Santeon doet staat het belang van de patiënt centraal. Hij/Zij wordt ‘beter beter’; niet alleen de medische kwaliteit, maar ook de ervaring van de patiënt verbetert. Dit komt omdat de zeven Santeon ziekenhuizen patiënten direct betrekken bij het verbeteren van de zorg. Zo worden zij steeds meer en beter geïnformeerd zodat ze mee kunnen beslissen, met de arts, over behandelopties in hun eigen behandeltraject.
“De aankomende jaren gaan we met real-time Value-Based Health Care de zorg voor onze patiënten nationaal en internationaal verder verbeteren. De unieke combinatie van bevlogen medische professionals in de zeven ziekenhuizen en collectieve inzet op slimme data-technologie, is de innovatiekracht van Santeon. Samen voorop in vernieuwing.”
Maurice van den Bosch, voorzitter Santeon
“2020 stond in het teken van de enorme impact van de coronacrisis – op de samenleving, op patiënten, en op onze professionals. Samen met zeer gemotiveerde IC-artsen en -verpleegkundigen besloten we om de verbetercyclusaanpak ook op onze COVID-19 behandelingen toe te passen, waarmee we het waardegedreven zorgprogramma in de Santeon ziekenhuizen naar 15 patiëntgroepen hebben uitgebreid.
Ook hebben we bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek, zoals de beschermende werking van het BCG-vaccin. Bovendien hebben we grote stappen gezet in de inzet van keuzehulpen voor samen beslissen op basis van uitkomstdata voor patiënten met borstkanker, CVA, of chronisch nierfalen – mede mogelijk gemaakt door ZonMW en VWS. De lessen daarvan delen we breed zodat iedereen in Nederland daarvan kan leren. Het was een bewogen, maar toch ook inspirerend jaar.”
Pieter de Bey, directeur Santeon
Santeon in cijfers
Als we de cijfers van de zeven Santeon ziekenhuizen samen bij elkaar op tellen krijgen we dit overzicht:
In 2020 behandelden de Santeon ziekenhuizen in totaal 65.000 patiënten voor 15 aandoeningen met een verbetertraject.
Hoogtepunten van 2020
Website Santeon in een nieuw jasje
In januari zijn we overgegaan naar een vernieuwde website. Niet alleen het uiterlijk is vernieuwd, ook de inhoud van de website heeft een upgrade gekregen, waarbij de focus ligt op het delen van onze resultaten. Voor de Santeon verbetercycli starten we met het delen van de resultaten voor borstkanker, heupartrose en CVA (incl. infographic).
Nieuwe voorzitter
Santeon heeft een nieuwe voorzitter: prof. dr. Maurice van den Bosch, tevens bestuursvoorzitter van OLVG in Amsterdam. Maurice van den Bosch nam op 15 mei de bestuursfunctie over van Douwe Biesma, bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Douwe Biesma heeft na ruim drie jaar het voorzitterschap van Santeon neergelegd.
COVID-19 verbetercyclus
Het afgelopen jaar is de wereld overvallen door het coronavirus (ofwel COVID-19). 1 op de 6 bewezen coronapatiënten in Nederland is behandeld in een Santeon ziekenhuis. Coronazorg is nieuw en intensief, rondom het ziekteverloop zijn nog veel zaken onbekend. De Santeon ziekenhuizen werken intensief samen, zo ontwikkelde OLVG een app en worden de best practices gedeeld.
VBHC prize
Het verbeterprogramma Samen Beter heeft de internationale Value-Based Health Care Prize 2020 gewonnen. De prijs is online uitgereikt via een persoonlijke videoboodschap van Michael Porter, één van de grondleggers van VBHC. Het Maasstad Ziekenhuis won de Collaboration Award 2020 met het Joint Value zorgnetwerk.
BCG-vaccin tegen COVID-19
Via 22 ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s en de 7 Santeon ziekenhuizen, is er onderzocht of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) bescherming kon bieden tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen. De studie is opgezet op verzoek van het ministerie van VWS en gecoördineerd door UMC Utrecht.
Verpleegkundig webinar
Op 13 november 2020 is (live) het Verpleegkundig webinar ‘Samen sterk als Santeon’ uitgezonden vanuit een tijdelijke studio. Meer dan 400 collega’s zaten in de virtuele wereld van verpleegkundig leiderschap, innovatie, de lancering van de verpleegkundige kennisbank, de Santeon Spirit en uitreiking van de Verpleegkundige Verbeterprijs 2020.
‘Waardegedreven zorg, droom of werkelijkheid’
In dit boek reflecteren een dertigtal ervaringsdeskundigen op tien jaar ervaring met waardegedreven zorg binnen de Santeon ziekenhuizen. Naast successen en uitdagingen voor de toekomst komen ook de risico’s en valkuilen in aan bod. Het boek is een antwoord op de toenemende interesse bij professionals binnen en buiten de Santeon ziekenhuizen om met waardegedreven zorg aan de slag te gaan.
Gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen
De Santeon ziekenhuizen werken binnen het Experiment Uitkomstindicatoren aan het toegankelijk maken van uitkomstinformatie in de spreekkamer. In 2020 zijn de eerste bouwstenen voor het gebruik van zorguitkomsten beschikbaar gekomen: interventies zoals de Borstkanker nacontrole keuzehulp, de CVA keuzehulp en de Nierfalen keuzehulp zijn in gebruik genomen en de eerste geleerde lessen zijn verspreid. Ook is scholing voor zorgprofessionals van start gegaan.
HIPS sprint samen naar het Santeon Informatie Model
In 2020 zijn er met verschillende disciplines van de Santeon ziekenhuizen grote stappen gezet in de realisatie van het Health Intelligence Platform Santeon (HIPS). Met als hoogtepunt de HIPS sprintweek waarin diverse VBHC data-analisten en Business Intelligence specialisten hebben samengewerkt om de eerste versie van het Santeon Informatie Model op te leveren. Deze versie (inmiddels het Model van Nijkerk genoemd) bevat Santeon brede afspraken over de te hanteren veldtyperingen en codestelsels waarmee we samen tot een geharmoniseerde datalaag in elk ziekenhuis kunnen komen.
Uitbreiding Samen Beter aandoeningen
In 2020 groeide het aantal aandoeningen met een Samen Beter- verbetercyclus in de Santeon ziekenhuizen van 13 naar 15. Inmiddels analyseren, vergelijken en verbeteren we de zorg rondom borst-, prostaat-, long- en darmkanker, heupartrose, CVA (beroerte), chronische nierschade, geboortezorg, reuma, coronairlijden en IBD (Inflammatory Bowel Disease), diabetes, heupfractuur, knie artrose en COVID-19.
Professionals
Binnen de Santeon ziekenhuizen werken ruim 800 professionals binnen de Samen Beter verbeterprogramma’s aan betere uitkomsten voor onze patiënten.