PASSENDE ZORG

De zorg verandert. Een bezoek aan het ziekenhuis voor een behandeling of afspraak is niet altijd meer de standaard. Binnen het St. Antonius Ziekenhuis organiseren we onze zorg steeds vaker op zo’n manier dat deze op aansluit bij de groeiende zorgbehoefte en onze patiënten. De coronaperiode zorgt ervoor dat bepaalde innovatieve vormen van zorg versneld worden doorgevoerd.

Coronapatiënten eerder naar huis met behulp van app

Te midden van alle coronadrukte ontstaat in het voorjaar van 2020 een mooi initiatief; een team van longartsen, coassistenten en e-health-experts van het St. Antonius ontwikkelt samen met leverancier Luscii de thuismonitoringapp. Hiermee kunnen coronapatiënten eerder naar huis om daar verder te herstellen. Een ander voordeel is dat zo ruimte in het ziekenhuis ontstaat voor andere patiënten. Mevrouw Itaar is in 2020 een van de coronapatiënten die dankzij deze methode eerder naar huis mag. In haar vertrouwde omgeving herstelt ze verder en meet ze zelf haar temperatuur en het zuurstofgehalte in haar bloed.

Bekijk hier het filmpje over de thuismonitoringapp.

Monitoring op afstand met ‘slimme pleisters’

Het St. Antonius start begin april 2020 met ‘slimme pleisters’, waarmee op afstand de hart- en ademhalingsfrequentie en temperatuur van coronapatiënten gemeten kunnen worden. De verpleegkundige brengt de pleister aan en leest de patiëntgegevens eenmalig in met de barcodescannner. Vervolgens kunnen op een mobiel medisch device de gegevens uitgelezen worden. De verpleegkundige heeft deze gegevens dus altijd bij de hand. In onze regio zijn we het eerste ziekenhuis dat deze slimme pleisters gebruikt.

Voordat het coronavirus uitbrak, waren er al plannen om een proef te doen met deze slimme pleisters. Toen de corona-uitbraak kwam, is door de verpleegkundigen en diverse ondersteunende afdelingen hard gewerkt om het systeem versneld werkend te krijgen. Een mooi voorbeeld van gedrevenheid en samenwerking in tijden van corona.

Beeldbellen neemt een vlucht

Om een deel van de reguliere zorg te laten doorgaan, worden tijdens de coronacrisis afspraken in het ziekenhuis daar waar het kan omgezet naar video- en telefonische consulten. De coronaperiode laat zien dat het niet altijd nodig is om voor alle afspraken naar het ziekenhuis te komen. Voor onderzoeken en behandelingen natuurlijk wel, maar het doorgeven van uitslagen kan ook telefonisch of via video. Dit kost veel minder tijd; ook voor patiënten. Deze vorm van zorg zal steeds vaker worden ingezet.

In totaal vinden er in het St. Antonius in 2020 223.851 telefonische en videoconsulten plaats. Het merendeel hiervan is ter vervanging van een herhaal-polikliniekbezoek.

Patiënten krijgen immuuntherapie thuis

Patiënten van het St. Antonius Kankercentrum die immuuntherapie met Trastuzumab krijgen, kunnen deze behandeling vanaf 3 maart 2020 ook thuis toegediend krijgen door onze eigen oncologieverpleegkundigen. Thuisbehandeling wordt door veel patiënten als positief ervaren: "Je voelt je thuis minder patiënt."

Urologische zorg bij patiënten thuis

Het St. Antonius Ziekenhuis geeft sinds mei 2020 specialistische urologische zorg aan huis. Urologen en verpleegkundig consulenten bezoeken patiënten thuis of in een verpleeghuis. Aanleiding voor deze vorm van zorg was de uitbraak van het coronavirus. Voor bepaalde patiënten was het hierdoor niet wenselijk om naar het ziekenhuis te komen voor urologische behandelingen.

Longfibrosepatiënten meten zelf longfunctie

Patiënten van het St. Antonius met idiopathische pulmonale fibrose (de meest voorkomende vorm van longfibrose) kunnen sinds juli 2020 thuis hun longfunctie meten. “Patiënten zijn erg blij dat ze hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen en vanuit huis wekelijks hun metingen kunnen doorgeven”, aldus Lex Smallegoor, die als onderzoekslaborant in het St. Antonius betrokken is bij het project.

App voorkomt onnodig controlebezoek na spoedeisende hulp

Patiënten met eenvoudige letsels, zoals botbreuken, verstuikingen en lichte verwondingen, die gezien worden op de Spoedeisende Hulp, komen vaak standaard terug voor policontroles. Een controlebezoek is echter lang niet altijd nodig bij dit soort eenvoudige letsels. Traumachirurg Marike Kokke en Henk Jan Schuijt van het St. Antonius ontwikkelen daarom samen met collega’s van het OLVG Amsterdam de Virtual Fracture Care app, waarmee patiënten thuis aan hun herstel kunnen werken. Een mooie, nieuwe aanpak die midden in de coronacrisis ontstaat.

Eerste Pacemaker Controlestraat in Nederland

Op 16 november 2020 opent bij onze locatie in Nieuwegein de eerste Pacemaker Controlestraat in Nederland. Patiënten kunnen op afspraak vanuit de auto hun pacemaker laten uitlezen, een uitkomst in tijden van corona. Voor de patiënt, voor wie de zorg op een veilige en snelle manier kan doorgaan maar ook voor het ziekenhuis, omdat minder mensen het gebouw binnengaan. Hierdoor verminderen we de kans op besmetting met het coronavirus.

Te vroeg geboren baby’s eerder naar huis met sondevoeding en videocontact

Kinderen die te vroeg worden geboren en nog niet zelfstandig kunnen drinken, blijven vaak nog een tijd in het ziekenhuis. In 2020 is St. Antonius Geboortezorg gestart met een project, waarbij premature kindjes met sondevoeding eerder naar huis mogen.